سرنگونی ناگهانی یک حکومت است. کودتا معمولاً به وسیله گروه کوچکی انجام می شود که جایگزین چهره های بالای قدرت می شوند. کودتا با انقلاب متفاوت است. در انقلاب گروه بزرگ تری صحنه را می گردانند و از اساس تغییری در نظام سیاسی ایجاد می شود.
از نظر تاکتیکی، در یک کودتا معمولاً برخی از قسمت های فعال نظامی تحت کنترل قرار می گیرند در حالی که باقی مانده نیروهای مسلح یک کشور خنثی باقی می مانند. این گروه فعال رهبران حکومت را دستگیر یا اخراج می کنند و کنترل فیزیکی مراکز مهم دولتی، وسایل ارتباطی و زیرساخت های فیزیکی مانند خیابان ها و نیروگاه های برق را در دست می گیرند.
کودتاگران به طور معمول با استفاده از قدرت دولت موجود به کنترل اوضاع می پردازند.
قرارداد1907
این قرارداد در شهریور 1286 شمسی بین روسیه و انگلستان در شهرسن پترزبورگ روسیه و بدون حضور ایران بسته شد و به موجب آن روسیه و انگلستان دامنه نفوذ خود در ایران را مشخص کردند
به این ترتیب قسمت شمالی رو روسیه اشغال کرد و بعد ها انگلستان نیز بوشهر را اشغال و به سمت استان فارس پیشروی کرد و نواحی میانی ایران نیز بیطرف بود..
این قرارداد دو بند داشت:
بند اول انگلستان متعهد کرد که از خطی که قصرشیرین، اصفهان و یزد تا مرز افغانستان بود( قسمت شمال ایران) پیشروی نکرده و یا برای خود امتیازی قایل نباشد.
بند دوم:
روسیه متعهد شد که. از خطی که از مرز افغانستان شروع می شد و از بیرجند و کرمان می گذشت و به بندرعباس می رسید پیشروی و دخالت نکند.( قسمت جنوب و جنوب شرق ایران)
با وقوع انقلاب روسیه در سال 1917 میلادی این کشور نیروهایش را از ایران خارج کرد.
روسیه تزاری
نام دولت متمرکز روسیه از زمان اتخاذ. عنوان تزار توسط ایوان چهارم در سال 1547 تا تاسیس روسیه توسط پتر کبیر در سال 1721 گفته می شود.
(به طور خلاصه روسیه 1547 تا 1721 روسیه تزاری است)
در واقع تزار یک واژه اسلاوی به معنای پادشاه است و از کلمه" سزار" گرفته شده است.
قرارداد 1919
این قرارداد در سال 1298 میان دولت بریتانیا و دولت وقت ایران و پس از 7 ماه مذاکره بسته شد و امورات کشوری و لشگری ایران زیر نظر مستشاران انگلیسی و با مجوز آنان صورت می گرفت.
این قرارداد بر اثر مخالفت های داخلی و البته خارجی هرگز به مرحله اجرا نرسید.
در واقع بعد از جنگ جهانی اول و پیروزی متفقین دولت انگلستان برای جلوگیری از خطر کمونیسم که بعد از انقلاب اکتبر 1917 در روسیه حاکم بود تصمیم گرفت در ایران منطقه حایل ایجاد کند. همچنین از طرف دیگر روس ها به علت وقوع انقلاب در کشورشون نیروهای خود را از ایران خارج کرده بودند و فضا برای تسلط و دخالت هر چه بیشتر انگلستان در ایران فراهم بود.
در 17 مرداد1298 شمسی قراردادی به امضای وثوق الدوله ( نخست وزیر) و سر پرسی کاکس رسید که در دو بخش امضا کردند.
ولی در اثر مخالفت های شدید فعالان ملی و خارجی عملا منفعل ماند و اجرا نشد.
خلاصه جنگ جهانی اول ( 1914 تا 1918)
جرقه این جنگ با قتل ارشیدوک فرانتس فردیناند ولیعهد اتریش_ مجارستان به دست جوان صرب در سارایوو بوسنی در 28 ژوئن1914 زده شد.
پس از کشته شدن ولیعهد اتریش_ مجارستان دولت صربستان چون اجازه تحقیق به گروه اتریشی رو نداد_ اتریش که صربستان رو مقصر این ماجرا می دانست با این کشور اعلام جنگ کرد.
آلمان نیز به حمایت از اتریش به انگلستان و روسیه اعلام جنگ کرد و بدین ترتیب جنگ جهانی اول شروع شد.
علل اصلی جنگ:
1. رقابت اتریش و روسیه بر سر بالکان
2. رقابت اقتصادی آلمان و انگلستان
3. رقابت آلمان و فرانسه بر سر مناطق الزاس و لرن که روابط این دو کشور از سال 1870 تا 1914 به صلح مسلح مشهور است.
این. جنگ بیش از ده میلیون کشته داشت. پس از این جنگ امپراتوری عثمانی دچار فروپاشی شد و ترکیه تشکیل شد و سرپرستی کشورهای عربی به انگلستان و فرانسه واگذار شد.
و کشورهایی چون چکسلواکی و یوگسلاوی پدید آمدند. در روسیه انقلاب اکتبر در سال 1917 اتفاق افتاد..
در این زمان احمدشاه بر ایران حکومت می کرد که نیروهای متفقین با وجود اعلام بی طرفی ایران، کشور ما رو اشغال کردند و حتی روس ها تا دروازه تهران پیشروی کردند اما از انقراض حکومت قاجار منصرف شدند.
انگلستان نیز با خرید غلات ایران باعث بوجود آمدن قحطی و گرسنگی و مرگ تعداد بسیاری زیادی از ایرانی ها شد.
در جنوب ایران علیه نیروهای انگلیسی قیام هایی صورت گرفت که می توان به مبارزات رییس علی دلواری در بوشهر، مبارزات صولت الدوله قشقایی رییس ایل ترک زبان قشقایی، ناصردیوان کازرونی، آیت الله سید عبدالحسن لاری و... اشاره کرد.
کشورهای متفق( متفقین) در جنگ جهانی اول: انگلستان، روسیه، فرانسه